Ajurvedski recept – Masleno zlato mleko

masleno zlato mleko

Masleno zlato mleko (Butter milk) je mešanica domačega BIO jogurta, vode in začimb. To je zelo zdrava pijača in zelo priporočljiva za ljudi, ki želijo shujšati, saj hrani zdravo črevesno floro. S svojimi sestavinami Masleno zlato mleko vpliva na izboljšanje črevsne flore. Odstranjuje slabe bakterije in spodbudi nastajanje dobrih bakterij. Prav »slabe« bakterije v črevesni flori so tiste, ki zahtevajo »svoj davek«, da moramo kar naprej jesti. Ko damo hrano samo »dobrim« bakterijam, na naraven način podpremo zdravje in izločanje tistega, kar nam ne koristi. Bakterije povzročajo tudi napihnjenost, zato Masleno zlato mleko pomaga tudi proti  napihnjenosti in slabi prebavi. Masleno zlato mleko pripravi telo na prebavo in prebavo pospeši. Priporočljivo je kadar ima človek hemeroide, saj pomaga pri tvorjenju prave mehkobe blata, da se le-ta lahko izloči. Zmanjšuje Kapha in Vata dosho, kadar sta v presežku.

Malseno mleko je zdrava pijača za vse, ki imajo vnetje črevesja. Za tiste, ki imajo akne in ture, pa Masleno mleko pomaga izločiti gnoj, če ga namažemo na kožo. Za masko za obraz predlagam, da naredite mešanico bolj gosto (v kislo mleko ne dodate vode).

SESTAVINE

  • 1/2 lončka domačega BIO jogurta (iz polnomastnega mleka) ali 2 lončka mandeljevega mleka
  • 1 lonček hladne vode
  • Ščep mletega janeža
  • Ščep mletega koriandra
  • Ščep mlete rimske kumine
  • Ščep mlete kurkume
  • Ščep naribanega muškatnega oreščka

PRIPRAVA

Zmešaj jogurt in vodo. Nekaj časa mešaj, da se začne izločati maslo. Maslo odstrani. Namesto mešanice jogurta in vode lahko uporabiš mandljevo mleko.

Na ognju posebej na hitro popraži začimbe (nekaj sekund) in dodaj malo vode, da dobiš pasto. Mešaj jo nekaj sekund nad ognjem. Odstavi in ohladi.

Na 40C segrej mešanico jogurta in vode oz. mandeljevo mleko in dodaj mešanico začimb.
Zlato masleno mleko ne smeš pogreti nad 40C, ker uničiš zdravilne bakterije v pijači.

UŽIVAJTE V DOBRI PREBAVI in ČISTI KOŽI!

Dodaj komentar...

*