Demenca in iVitalis

demenca

Demenca in iVitalis
Demenca je kronična in napredujoča možganska bolezen. Le ta prizadene višje možganske funkcije ( spomin, razumevanje, mišljenje, spoznavne sposobnosti, orientacija, sposobnosti govornega izražanja in presoje ter računske in učne sposobnosti) in je posledica različnih bolezenskih stanj v možganih (upad intelektualnih in spominskih sposobnosti).

Najbolj očiten znak te bolezni je izguba spomina. V začetni fazi je prizadet kratkoročni spomin (nedavni dogodki), v kasnejših fazah bolezni pa se pokaže prizadetost v dolgoročnem spominu in zmožnosti samostojnega opravljanja osnovnih in vsakodnevnih življenjskih aktivnosti ter tako posameznik postane odvisen od pomoči drugih.

Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen. Predstavlja več kot 65% demenc. Drugi največji vzrok je možganska kap in predstavlja do 20% bolnikov z demenco. Ta bolezen je opredeljena kot sindrom, ki ga povzroča več kot 100 različnih bolezni, katere prizadenejo možgane direktno ali posredno.

Demenca je označena kot bolezen starosti, saj se z starostjo namreč tveganje za njen nastanek povečuje. Zato je pomembno, da poskrbimo za dvig energije in uravnovešenost le teh ne le kadar se pojavijo simptomi ali začetki neke bolezni. Pomembno je, da skrbimo za naše energije ves čas. Z redno iVitalis vadbo si omogočimo dvig energij v našem telesu. Pri tem pa je pomembno, da ohranjamo tudi psihično in telesno aktivnost vse življenje.

Različne raziskave kažejo, da uravnovešene energije, intelektualno delo, uravnotežena in pravilna prehrana z zadostno količino vitaminov in mineralov, telesna aktivnost in dosledno izogibanje škodljivim razvadam (kajenje, alkohol…) ter ukvarjanje z aktivnostmi, ki nas zanimajo odložijo pojav te bolezni.
Z doslednim izvajanjem iVitalis vaj, poskrbimo za ravnovesje naših energij in na tak način lahko preprečimo nastanek različnih bolezni. Med njimi je tudi demenca.

iVitalis vaje so zelo preproste in fizično nezahtevne in jih lahko izvajate kjerkoli (stoje, sede ali leže ) in kadarkoli. Vse kar potrebujete je vaše roke in odločitev.

Priporočljive vaje za preprečevanje nastanka demence:

1. Dihalne vaje in kroženje z rokami, kjer v svoje telo vnesemo zadostno količino kisika, naša kri in krvožilni sistem pa prinašata hranilne snovi v naše možgane in odplakneta odpadne produkte iz njih.
Izvedba vaje:
– nogi sta rahlo narazen v širini ramen. Roki sta ravni in z rokama počasi krožimo nazaj. Naše telo je mirno. Ko roki dvigujemo pred seboj naredimo globok vdih skozi nos in globoko izdihnemo skozi usta, ko roki zaokrožita navzdol. Izvedemo 10 krat.

2. Križno gibanje, kjer aktiviramo našo levo in desno možgansko polovico.
Izvedba vaje:
– nasprotni komolec in nasprotno koleno približamo drug drugemu, enako ponovimo na drugi strani in izvajamo izmenično (levi komolec in desno koleno ter desni komolec in levo koleno).Vajo ponovimo 20 krat.

Članek o ledvicah za vaše zdravje in preprečitev demence – KLIKNI

Z redno iVitalis vadbo poskrbimo za dvig energij, uravnovešenost le teh in preprečitev nastanka različnih bolezni med njimi tudi demenco.

Vabljeni, da se udeležite iVitalis vadbe – KLIKNI

Z vsakodnevnim izvajanjem iVitalis vaj uravnovesimo in aktiviramo naše energije, da bomo lažje pluli skozi vsakodnevne situacije in izzive.

Dodaj komentar...

*