LEDVICE

o-KIDNEY-facebook

Megljenje pred očmi, omotičnost in glavoboli so znaki, ki kažejo, da meridian ledvic potrebuje energijo. Samo za povečanim krvnim tlakom trpi kar ena četrtina vseh ljudi. Znaki previsokega krvnega tlaka so največkrat tihi, dokler tlaka ne zmerimo. Tudi prevelika telesna teža je pogosto povezana z razvojem visokega krvnega tlaka, zato je vsekakor nujno, da najprej okrepite energijo ledvic.

Energija meridiana ledvic pa vpliva tudi na toploto v okončinah: hladni prsti na nogah in rokah so znak, da okončine ne dobivajo dovolj energije. Prav tako energija meridiana ledvic vpliva na zmožnost koncentracije in lahkotnost vstajanja zjutraj. Problemi kot so nezmožnost zanositve, majhen ali velik spolni nagon, spolno nasilje in podobno so povezani prenizko vitalno energijo ledvic.

Starejši gospod je prišel v ordinacijo zaradi raka na ledvicah. Zdravil se je tudi po uradni poti, vendar zdravljenje še ni bilo uspešno. Odločil se je, da si pomaga še z drugimi metodami. Tekom terapij po metodi Z dotikom do zdravja se je vse bolj zavedal, da ga osamljenost zelo bremeni. Poiskal je rešitve, medtem ko je z raznimi vajami za ledvica dvigoval energijo. V nekaj mesecih se je njegovo stanje vidno izboljšalo in redno se je udeleževal srečanj upokojencev. Ko je le mogel, je z društvom odšel tudi na izlet. Čeprav zdravje še ni čisto popolno, pa je njegovo življenje zadovoljno, saj z redno vadbo vzdržuje nivo energije in je vesel v družbi.

Obolenja ledvic lahko preprečimo, ko bolezen zaznamo že v njenih razvojnih fazah oz. še bolje ko delujemo preventivno. Energijo ledvic lahko uravnamo  z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignete energijo ledvic, jih vsakodnevno obnavljate. S tem zmanjšujete možnost za težave s pritiskom, vnetji, ledvičnimi kamni, zastajanjem vode in druge težave povezane z ledvicami.

 

ZDRAVE LEDVICE – PRI VAS JE DOMA NEŽNOST

Ledvice  –simbol dobrih odnosov

LEDVICE V SVOJEM OBILJU

Ledvice so organ (na vsaki strani telesa je ena ledvica), ki iz telesa odstranjujejo škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se 1,5 do 2 litra seča, ki vsebuje za telo škodljive produkte presnove. Najpomembnejše naloge ledvic so uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc in količine kalcija ter vzdrževanje ustreznega kislo-bazičnega ravnovesja krvi.

Ledvice so simbol nežnosti. V nežnosti se skriva največja moč. Voda, ki je povezana z ledvicami, ima v naravi izjemno moč, ker tekom časa spremeni tudi kamen. Voda oblikuje kamen z nežnostjo, spretnostjo in inteligenco in preide vse ovire in težave. Energija ledvic je vitalna energija in je kot voda brez katere ne moremo živeti. Ker ledvica čistijo, spreminjajo in odstranjujejo, jih v vzhodni medicini imenujemo sedež moči in inteligence.

Stabilna energija ledvic se kaže v »klimi« znotraj in zunaj telesa – torej v odnosih. Človek s stabilno energijo ledvic, ima veliko energije, odprt um in modrost, lahko dela dlje časa koncentrirano in usmerjeno v cilj.

 

LEDVICE V TEŽAVI

Kadar je energija ledvic nizka ima človek bolj rjavkasto, manj prožno kožo. Cirkulacija krvi je slabša, zato so prsti na rokah in nogah pogosto zelo hladni. Taki ljudje so občutljivi na mraz. Človek pogosteje hodi na stranišče – količina urina je nesorazmerna popiti vodi. Ljudje s pomanjkanjem energije ledvic so bolj občutljivi na bolečine v križu.

Seksualni nagon je zmanjšan. Pogosto je prisotno hormonsko neravnovesje. Človek pa je pogosto zaspan. Kljub temu, da pogosto spi, je spanec moten in plitek. Zmoti ga vsak šum, energija ušes je zmanjšana. Večkrat se pojavi šumenje, zvenenje ali brnenje v ušesih.

Energija ledvic je povezana s trdnostjo kosti. Nizka energija ledvic vodi v težave s kostmi: osteoporoza, zlomi, slabokrvnost. Ljudem z nizko energijo ledvic se pogosteje dogajajo nesreče. Nizek krvni tlak je prav tako povezan z nizko energijo ledvic in slabo cirkulacijo.

Psihološko so ljudje kronično boječi in prestrašeni. Ker so prestrašeni, je telo neprestano v krču, zato okončine ne dobivajo dovolj toplote, hranilnih snovi in vode. Strah onemogoča, da bi se odločali. Primanjkuje jim volje, vztrajnosti in zagona za uresničevanje ciljev. Imajo majhno toleranco in malo volje, zato imajo pogosto težave v odnosih z drugimi ljudmi. Največkrat rabijo veliko pozornosti. Če je ne dobijo, se lahko zaprejo v sebe.

Preveč energije ledvic se kaže v kronični žeji, poslabšanem sluhu, zategnjenosti v spodnjem delu hrbta. Urin je bolj temen. Značilen je zadah iz ust. Preveč delajo in so kronično utrujeni. Koža je temnejša okrog oči. Ker so ljudje precej živčni, imajo pogosto konflikte z drugimi ljudmi. Če jim drugi pogosto ustrežejo, se ti ljudje lahko razvijejo v narciste, ki zahtevajo naklonjenost samo za sebe.

Preveč energije ledvic je povezano tudi z zvišanim krvnim tlakom. Zvišan krvni tlak je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na hitrejše napredovanje kronične ledvične bolezni. Odvajanje vode je slabše.

Človek s preveč energije ledvic je deloholik in perfekcionist. Človek dela predvsem zaradi strahu pred neuspehom.

 

MIŠICA, KI JE POVEZANA Z LEDVICAMI, JE LEDVENA MIŠICA.

Mišica se nahaja v notranjosti trupa. Mišica omogoča upogibanje in rotacijo kolka. Omogoča tudi upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah in v otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalne hoje.

 

Načini uravnovešanja energije ledvic

GIBANJE = ŽIVLJENJE

unnamedBrez gibanja ni življenja. Ledvena mišica je povezana z ledvicam. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo ledvic.

VAJA ZA URAVNOVEŠANJE ENERGIJE LEDVIC

  • noga je ravna in dvignjena za 45 stopinj
  • stopalo je obrnjeno navzven
  • v počasnem gibu z nogo nariši četrtino kroga navzven

Vajo za ledvica izvajamo večkrat na dan po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako nogo).

Ustvarjanje čustvenega ravnovesja:

Ko hočemo dovesti energijo ledvicam je pomembno, da v dnevu brundamo, mrmramo. Najbolje je, da si vzamemo čas nekajkrat na dan. Komrmramo, pomeni da zdravimo telo, dovajamo mu energijo našim ledvicam. Lahko pa začnemo enostavno ponavljati »fuuuu, fuuuu,…«

Hrana

Za ledvice so najpomembnejši vitamini A (zelena in rumena listnata zelenjava, korenje, sušene marelice, ribe, rumenjak, peteršilj, čebula) in E (žitni kalčki, oreščki, polnovredni žitni izdelki, špinača, brstični ohrovt). Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in ekološko pridelana, da ima v sebi vitamine in minerale. Za ledvica je pomembno, da uživamo po okusu slano hrano: grah, leča, ribe, miso (fermentirana masa kot dodatek k juham). Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na zdravje. Izognimo se kavi vseh vrst, še posebej kavi z mlekom. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredotočimo na vse okuse hrane in si vzamemo čas.

Zmanjšanje stresa ledvicunnamed (2)

Stres je posledica prevelike napetosti in premajhne volje. Zato vsaka nepredvidena situacija povzroči nastajanje stresnih hormonov. Trema, napetost in strahovi, četudi samo znotraj, začnejo najedati ledvica. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na zagozdnici, en prst nad koncem lobanje zadaj. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo da smo čustveno napeti.

Korekcija drže telesa

Ledvena mišica omogoča upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta, ter rotacijo kolka. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah in v otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onunnamed (3)emogoča normalne hoje. Da ojačimo mišico in sprostimo napetost v medenici, medtem ko rotiramo kolk, je postopek naslednji:

  1. Potrebujemo nekoga, da nam pomaga
  2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
  3. Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani.
  4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj: vzravnamo hrbet pokončno in kolk zarotiramo navzven. Vmes globoko dihamo.
  5. Opisan postopek ponovimo 5x

Zmanjšanje bolečine

Kadar se pojavijo bolečine v predelu ledvic jih zmanjšamo z močnim pritiskom za prst levo in desno od popka: na eni strani s kazalcem in sredincem ene roke in na drugi strani s kazalcem in sredincem druge roke. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3min. večkrat na dan. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v ledvicah. Ledvice se tako hitreje sčistijo strupenih in odpadnih snovi.
unnamed (1)

Pri resnih in kroničnih težavah z ledvicami je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaše ledvice in zmanjša možnost obolenj.

V zavodu BISERNICA imamo redno iVitalis vadbo enkrat na teden. iVitalis vadba ni samo krepitev mišic,  je krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVitalis sprošča morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVitalis deluje izjemno sproščujoče. Vadeči se že tekom vadbe sprostijo, ter zasijejo, govorica telesa se sprosti. Po končani vadbi, vadeči začutijo energijsko pretočnost skozi telo. Imajo več energije za delo. iVitalis je namensko usmerjena, to pomeni, da se izvajajo vaje za Dvig energije, Sproščanje stresa; za dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; za dvig imunskega sistema; ter ne nazadnje za povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse te vaje najdete tudi v knjigi in na DVDju Prebudi najboljše v sebi.

 

Dodaj komentar...

*