Z dotikom do zdravja

Kineziologija je veja fiziologije, vede o življenjskih dogajanjih v telesu, in se ukvarja s preučevanejm mehanike in anatomije gibanja telesa. Ime izvira iz grških besed kinesis (gib) in ology (preučevanje). Principi kineziologije se uporabljajo pri preiskovanju napetosti mišic. Kinezioterapevtsko zdravljenje je leta 1964 osnoval ameriški kiropraktik George J. Goodheart, ko je medsebojno povezal temeljne principe kitajske medicine in temeljne principe kineziološke obravnave mišic. Z raziskavami je potrdil povezavo med mišicami, žlezami in organi ter ugotovil, da je telo medsebojno povezana celota. Energijski kanali so skupni tako za mišice kot za organe.

Z dotikom do zdravja

Metoda “Z dotikom do zdravja” temelji na kineziološki preiskavi napetosti mišic, teoriji o meridianih in teoriji o petih elementih.

Obstaja kar nekaj metod zdravljenja, ki vključujejo kineziologijo, na primer: uporabna kineziologija (Applied Kineziology), kineziologija transformacije (Transformational Kinesiology), kineziologija zdravja (Health Kinesiology), bioenergetska kineziologija (Bioenergetic Kinesiology), “Z dotikom do zdravja” (Touch for health). Vse navedene metode vključujejo testiranje šibkosti/prenapetosti določenih mišic, ki odražajo neravnovesja v telesu, in masažo akupresurnih točk in mišic, s čimer se vzpostavlja ponovno ravnovesje v telesu. Vse metode delujejo najmanj dvoslojno: odkrivanje neravnovesja v telesu in ponovno vzpostavljanje ravnovesja. Naštete metode zdravljenje dopolnjujejo še z različnimi terapijami.

Metodo “Z dotikom do zdravja” ( Touch for Health) je razvil John Thie z namenom široki javnosti približati uporabnost kineziologije. Prva knjiga z opisom prijemov in tehnik zdravljenja je bila izdana leta 1973 (John Thie). Do danes je knjiga prevedena v 24 jezikov, ” Z dotikom do zdravja” pa se poučuje v več kot 100 državah. Najbolj znana strokovna šola, kjer se poučuje kineziologija – “Z dotikom do zdravja” je International Kinesilogy College v Švici. Izobrazbo s potrdilom s te šole pa je možno dobiti tudi v Zavodu Bisernica, kjer poučuje gospa Vedrana Nucak, diplomirana kineziologinja. Enostaven pristop in učinkovitost metode sta prispevala, da je metoda postala ena izmed najbolj pogosto (če ne najbolj) uporabljenih tehnik v kineziologiji.

Metoda “Z dotikom do zdravja” temelji na kineziološki preiskavi napetosti mišic, teoriji o meridianih in teoriji o petih elementih.

Pri kineziološki preiskavi napetosti mišic terapevt testira trdnost oziroma ohlapnost določenih skupin mišic. Vsaka skupina mišic je povezana z enim od energetskih tokov v telesu in s tem z določenim organom oziroma žlezo – mišica oslabi, če je energija v testiranem organu zmanjšana ali povečana. Telo klienta preko napetosti/ohlapnosti mišice govori o tem kaj ga izčrpava, kaj ga blokira, kaj krepi. Ker so v fizičnem telesu spravljene vse informacije, preko njega pridemo do informacij, ki pomagajo opustiti tisto, kar mi nismo (kar ne izraža našega bistva), oziroma izkazati tisto, kar mi smo. S testiranjem napetosti mišic terapevt torej ugotovi vzrok problema.

Meridiani so energijski kanali v telesu posameznika, ki “nosijo” življenjsko energijo “Chi”, ki hrani telo (notranje organe, tkiva, telesne funkcije). Kadar so meridijani moteni, se te motnje lahko odražajo tako na fizičnem telesu kot v duševnem stanju. Meridiani so opisani v različnih knjigah o akupunkturi. V osnovi poznamo 12 primarnih meridianov in dva glavna. Njihova imena so povzeta po organih ali funkcijah na katere se nanašajo. Primarni meridiani zagotavljajo neprekinjeno oskrbo 12 organov z energijo: pljuča, debelo črevo, želodec, vranica (trebušna slinavka), srce, tanko črevo, mehur, ledvice, krvni obtok, ščitnica (nadledvične žleze), žolčnik, jetra.

Pet elementov oziroma gibanje petih zvezd opisuje pojavnost narave: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Teorija petih elementov simbolizira univerzalni zakon neprestanega cikličnega gibanja, ustvarjanja in razkrajanja. Les simbolizira spomladanski čas, čas prebujanja in rojstva. Element ognja simbolizira zgodnje poletje in prinaša rast in razvoj, ki se v visokem poletju prevesita v zorenje, element zemlje. Kovina, jesen, simbolizira čas koncentracije in zgostitve, kot pripravo na zimo (element vode), obdobje mirovanja, ki v neskončnem naravnem ciklusu omogoča ponovno rojstvo tudi pri človeku.

Metoda “Z dotikom do zdravja” se je kot uspešna pokazala predvsem pri:

  • odpravljanju motenj v spanju, utrujenosti, stresa in depresije,
  • odpravljanju bolečin (glava, vrat, hrbet, noge, roke),
  • zdravljenju poškodb mišic in ligamentov, udarnin ,
  • zdravljenju kroničnih bolezni kot so na primer alergije,
  • zdravljenju težav z motoriko in kordinacijo,
  • odpravljanju težav z učenjem, koncentracijo in strahom pred izpiti,
  • odpravljanju kajenja in drugih vrst odvisnosti,
  • doseganju notranjega miru, itd.

Kineziološki tretma zelo dobro dopolnjuje in podpira zdravljenje uradne medicine hitrejše celjenje ran in hitrejše okrevanje po boleznih.

Terapija je neinvazivna in nima kontraindikacij. Je varna in primerna za ljudi vseh starosti.

Med obravnavo klient sedi oziroma leži. Terapevt testira napetost posamezne mišice tako, da klient mišico skuša zadržati medtem ko terapevt izvaja rahel pritisk na mišico. S testiranjem napetosti mišic terapevt ugotovi vzrok problema. Pregled je povsem neboleč. Zdravljenje poteka z blago stimulacijo akupunkturnih točk meridianov, ki so v neravnovesju. Tako lahko uravnavamo delovanje tako meridianov kot organov, odpravljamo vzroke blokad, razgrajujemo stres in raztapljamo neželene vzorce delovanja. Uravnovešeno delovanje telesa ima za posledico zdravje in duševni mir ter moč in stabilnost v reševanju težav. Po končani terapiji terapevt klientu priporoča vaje za krepitev procesa zdravljenja.

Smisel kinezioloških terapij je, da energijo zopet spravimo v tek in s tem vklopimo “notranjega zdravnika”. Tako aktiviramo imunski sistem in s tem se telo začne samo zdraviti. Ne uporabljamo tablet ali dodatkov. To je terapija, ki deluje ves čas, zahteva pa lasten vložek truda za dosego želenega zdravstvenega stanja in osebnega zadovoljstva.

dr. Neja Zupan, zavod BISERNICA

Viva, Januar 2005

Dodatne informacije o izvajanju metode v praksi na iVitalis.

Dodaj komentar...

*